Zaspokajanie potrzeb żywieniowych

stołówka

Kwestia prawidłowego wyżywienia mieszkańców regulowana jest przez wykwalifikowany personel. Jest to szczególnie ważny temat z racji tego, że organizm człowieka starszego bardzo często cierpi na "głód witamin". Prawidłowa dieta powinna być jak najbardziej urozmaicona, a wszystkie stosowane w niej produkty powinny być wielowartościowe, aby dostarczać ustrojowi różnorodnych składników.

DPS w Legnicy zapewnia trzy posiłki dziennie w tym również posiłki dietetyczne, dla podopiecznych, którym zalecenia wydaje lekarz

Organizm ludzki potrzebuje około 40 różnych składników dostarczanych w produktach. W każdym posiłku musza znaleźć się produkty białkowe, energetyczne oraz warzywa i owoce bogate w składniki mineralne i witaminy.

Ponadto w przypadku konkretnych schorzeń podopiecznych ustala się diety indywidualnie. Dla prawidłowego ułożenia diet wykorzystuje się specjalistyczne tabele produktów dozwolonych i zabronionych. Przy ustalaniu dziennego zapotrzebowania na poszczególne produkty, można dowolnie wybierać składniki z poszczególnych grup. Jadłospis ustala dietetyk po uwzględnieniu potrzeb i gustów zgłaszanych przez Radę Mieszkańców, na podstawie norm z uwzględnieniem dziennej stawki żywieniowej na okres dziesięciu dni.

Kaloryczność posiłków jak i zawartość dziennych składników odżywczych jest systematycznie kontrolowana przez Inspekcję Sanitarno-Epidemiologiczną.

Niejednokrotnie też mieszkańcy Domu wykorzystują, w ramach zajęć terapeutycznych, swoje umiejętności kulinarne, przyrządzając dania, ciasta i torty, które są podawane przy różnych spotkaniach okolicznościowych np.: imieniny, święta, wieczorki taneczne, spotkania itp.